Doktor Gjilpëra

Doktor Gjilp ra Vepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e t

 • Title: Doktor Gjilpëra
 • Author: Faik Konica
 • ISBN: null
 • Page: 134
 • Format: Paperback
 • Vepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer, ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar n p rmasa t gjera Doktor Gjip ra u shkrua dhe u botua n gazet n Dielli n vitin 1924 Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dheVepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer, ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar n p rmasa t gjera Doktor Gjip ra u shkrua dhe u botua n gazet n Dielli n vitin 1924 Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dhe n gjirin e shoq ris shqiptare zhvillohej nj luft e ashp r politike, para saj shtroheshin probleme jetike si zgjidhja e form s s regjimit, reforma agrare, demokratizimi dhe modernizimi i aparatit shtet ror, emancipimi kulturor komb tar etj Vepra e Konic s sht pjell e k saj kthese socialhistorike q sapo niste n jet n e popullit ton Autori mori shkas nga vrasja e dy qytetar ve amerikan n Mamuras, q organizoi reaksioni feudal Konica krimin e Mamurasit nuk do ta v shtronte si nj rast t ve uar, po si nj ngjarje me kuptim t gjer shoq ror, ku mplekseshin interesa e synime t qarqeve t caktuara dhe shfaqej lufta politike e koh s Kjo ngjarje do t zgjonte idealet liridash se dhe iluministe t shkrimtarit dhe do ta frym zonte krijimin e nj vepre, q do t hidhte drit dhe do t p rgjith sonte realitetin shqiptar bashk kohor.Heroi i vepr s sht Doktor Gjilp ra, nj intelektual i ri shqiptar q kryen studimet p r mjek si n Rusi e Suedi dhe ndodhet para alternativ s t q ndronte jasht , ku e priste nj karrier plot prespektiv apo t kthehej n atdhe e t ndihmonte n m k mbjen e tj, ve an risht n p rmir simin e sh ndetit t popullit Ai vendos t kthehet n Shqip ri, atdhedashuria triumfon mbi interesat vetjake.Autori duke ndjekur vij n e jet s s heroit do ta p rshkruaj at n dy etapat kryesore koha e q ndrimit jasht atdheut dhe koha e ardhjes n Shqip ri N qoft se etapa e par sht njohja me doktor Gjip r n, etapa e dyt , q p rb n trungun e vepr s sht pjesa m e r nd sishme, q bart dhe mish ron idet e shkrimtarit Jeta e heroit larg atdheut sht dh n n plan p rshkrues, duke evokuar episode dhe gjendje t ndryshme shpirt rore, q nxjerrin n pah natyr n, interesat dhe karakterin e intelektualit shqiptar Ai sht n radh t par , atdhetar i bindur, njeri me kultur t gjer , mjek i pregatitur dhe human, i zgjuar dhe plot vullnet e vendosm ri Jan k to cil si, q e b jn at t kthehet n atdhe.Kthimi n Shqip ri e ve doktor Gjilp r n p rball nj realiteti trondit s dhe shtron para tij probleme q p rfshijn pamje t ndryshme t jet s shqiptare Brenda nj kohe t shkurt r, ai njihet me gjendjen e mjeruar t popullit, me padrejt sit q b hen n kurriz t tij, me aparatin shtet ror, ku mbizot rojn arbitrariteti, drama, intrigat, me n pun s injorant e anadollak N k t shtet tragjiko komik, opozit n e p rb jn njer z q s kan asgj t p rbashk t me ligjin dhe moralin.Vendin kryesor e n vep r e z n raportet q vendos doktor Gj lp ra me kategori t ndryshme t shoq ris shqiptare, me p rfaq suesit e tyre m tipik N k to marrdh nie zbulimi social psikologjik q b n autori, sht i nd rsjellt , nga nj an p rvijohet gjithnj e m qart karakteri dhe botkuptimi i doktor Gj lp r s, ideali i nj njeriu evropian, atdhetarizmi dhe humanizmi i nj njeriu t emancipuar, nd rsa nga ana tjet r, vizatohen figura t ndryshme t qarqeve zyrtare t paris t rretheve intelektuale Ve an risht figura e doktor Gj lp r s del mjaft e qart p rball dy koleg ve t tij, dr.Embrullahut dhe dr.Protogor Dhall s M shum , se n rethana pune, ata i njohim n biseda e debate, si tipa shoq ror t kund rt me heroin, me koncepte dhe praktika t ndryshme mjek sore Nd rsa doktor Gj lp ra sht njeriu i mjek sis moderne, partizan i natyr s, i helioterapis dielli, uji, ajri q mendon se natyra sht mjeku i par i njeriut, dy mjek t e tjer paraqiten anakronik , jan mish rim i dogm s mjeksore t shk putur nha jeta e parimet e shkenc s Bota e vjet r n k t vep r p rb het jo vet m nga dy mjek , por dhe nga figura t tjera negative I till sht ministri Salemboza, p rfaq sues tipik i forcave t prapambetura e antikomb tare, tipi i tiranit anadollak, intrigant e dinak, i zgjuar e i shkath t Kurse mjedisi dhe mend sia orientale e paris s kryeqytetit gjejn shprehjen e tyre n figurat e agallar ve tiranas si jan Muhedin Agai e Zylfikar Agai.N atmosfer n e zymt t jet s shqiptare t koh s autori ndesh dhe njer z t mir , t dal nga populli, q ngjallin simpati e nderim Mbeten t paharruara n mendjet e lexuesit dy vajzat fshatare, plaku martaneshas, polici i dogan s, Arifeja, Ali Bibi Megjith nj lloj skepticizmi q ndihet n paraqitjen e tyre, ata dalin n nj drit t ngroht , me vlera t v rteta njer zore, me bukuri e past rti shpirt rore, me zakone fisnike Mendimi i shkrimtarit sht se populli, duke qen i paditur dhe i pap rpunuar, ka n voj t st rvis shpirtin dhe mendjen Doktor Gj lp ra sht nj vep r e fuqishme satitike Duke pasur parasysh realitetin e r nd shqiptar, mend sit e anakronike e jet n e prapambetur, autori u kund rvihet atyre, i tall dhe i godet pa m shir Q ndrimi ideoemocional mohues b n q n faqet e vepr s t ndihet qes ndia dhe ironia, satira dhe sarkazma Ata shfaqen e mish rohen me forc artistike n skena dhe personazhe, n situata dhe portrete tep r t goditura P rdorimi mjesht ror i detajit, plasticiteti i gjuh s, ngjyrimet q merr fjala, e b jn satir n e Konic s, origjinale e t natyrshme.Tema dhe problematika e mpreht shoq rore, fryma mohuese e disa prej dukurive shoq rore dhe notat e fuqishme satirike e b jn Doktor Gj lp r n nj vep r me tipare t shquara realiste Konica sjell k shtu nj ndihmes t r nd sishme n pasurimin dhe forcimin e realizmit n let rsin shqiptare.Nga pikpamja kompozicionale, edhe pse vepra sht e pap rfunduar, jan hedhur linjat kryesore dhe sht p rcaktuar edhe thelbi i figur s s heroit Mund t themi se ajo p rb n hyrjen e nj romani q Konica p r arsye t ndryshme nuk e oi deri n fund Vepra sht e pasur me l nd jet sore, e ngarkuar me ngjarje e biseda, me detaje t shumta K to kan sjell ngath simin e aksioneve dhe nj far proleksiteti.Te Doktor Gj lp ra Konica provon edhe nj her at q ka th n Noli p r t se ai sht krijues i proz s moderne shqiptare Kjo duket si n konceptimin e vepr s edhe n mjesht rin e rrall , t p rdorimit t gjuh s Gjuha e Konic s sht e pasur, e bukur, e fuqishme, me nd rtime e struktura sintaksore thjesht shqipe N proz n e gjat ajo sh rben p r individualizimin dhe zbulimin e karaktereve t personazheve.F.Konica sht nj nga stilist t e rrall t gjuh s shqipe Ai zbatoi parimin se ekonomizimit t fjal s, t lakonizimit t saj, duke synuar hijeshin , sakt sin , thjesht sin dhe eleganc n.Ndikimi i personalitetit t Konic s si artist dhe erudit sht i ndjesh m n let rsin dhe kultur n shqiptare.

  • ✓ Doktor Gjilpëra || ↠ PDF Download by ô Faik Konica
   134 Faik Konica
  • thumbnail Title: ✓ Doktor Gjilpëra || ↠ PDF Download by ô Faik Konica
   Posted by:Faik Konica
   Published :2019-01-15T14:35:37+00:00

  About "Faik Konica"

  1. Faik Konica

   Faik Konica March 15, 1875 December 15, 1942 , born in Konitsa, was one of the greatest figures of Albanian culture in the early decades of the twentieth century Prewar Albanian minister to Washington, his literary review, Albania, became the focal publication of Albanian writers living abroad Faik Konica wrote little in the way of literature, but as a stylist, critic, publicist and political figure he had a tremendous impact on Albanian writing and on Albanian culture at the time.Konica was born on March 15, 1875 in the town of Konitsa, Janina Vilayet, Ottoman Empire, now in northern Greece, not far from the present Albanian border After elementary schooling in Turkish in his native village, he studied at the Xavierian Shkod r Jesuit College in Shkodra which offered him not only some instruction in Albania but also an initial contact with central European culture and Western ideas From there, he continued his schooling at the eminent French language Imperial Galata secondary school Galatasaray High School in Istanbul.In 1890, at the age of fifteen, he was sent to study in France where he spent the next seven years After initial education at secondary schools in Lisieux 1890 and Carcassonne 1892 , he registered at the University of Dijon, from which he graduated in 1895 in Romance languages and philology After graduation, he moved to Paris for two years where he studied Medieval French literature, Latin and Greek at the famous Coll ge de France He finished his studies at the prestigious Harvard University in the United States, although little is known of this period of his life As a result of his highly varied educational background, he was able to speak and write Albanian, Greek, Italian, French, German, English and Turkish fluently In 1895 Konica converts to Roman Catholic,and changes his name from Faik to Dominic.Konica strove for a refined Western culture in Albania, but he also valued his country s traditions He was, for instance, one of the first to propagate the idea of editing the texts of older Albanian literature In an article entitled P r themelimin e nj gjuh s letrarishte shqip , On the foundation of an Albanian literary language , published in the first issue of Albania, Konica also pointed to the necessity of creating a unified literary language He suggested the most obvious solution, that the two main dialects, Tosk and Gheg, should be fused and blended gradually His own fluid style was highly influential in the refinement of southern Albanian Tosk prose writing, which decades later was to form the basis of the modern Albanian literary language

  355 thoughts on “Doktor Gjilpëra”
  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *